BAYARD, het brood van Waalse bodem

Boeren, een molen en bakkers uit Wallonië hebben een Waals filiaal opgericht “du blé au pain” (van graan tot brood).

Door de ondertekening van een charter, bevestigen zij de oorsprong en de kwaliteit van de tarwe, het meel en het brood.

De boeren zetten zich in voor het zaaien van tarwe met een hoge bakwaarde en voor een beredeneerde en gecontroleerde teelt, zonder insecticiden. Bezorgd over de voedselveiligheid van hun product en de gezondheid van de consument, volgen zij een zeer strenge teeltmethode. Dit is BAYARD-tarwe.

De molenaar verbindt zich ertoe uitsluitend BAYARD-tarwe te gebruiken, die uitsluitend in Wallonië wordt geteeld. Hij zorgt voor de traceerbaarheid ervan. Hij produceert BAYARD-bloem, zonder emulgatoren, volgens zeer strenge specificaties met behoud van de natuurlijke eigenschappen van de tarwe.

De bakker verbindt zich ertoe om het BAYARD-brood te maken met meel uit deze sector. Hij gebruikt alleen meel, water, zout, gist en zijn eigen knowhow in het productieproces. Hiervoor maakt hij gebruik van het traditionele kneedproces en een lang gistingsproces waardoor het deeg zijn volle aroma kan ontwikkelen.

Het resultaat is de typische kruimel van het brood van vroeger, langer houdbaar en een heerlijke smaak, versterkt dankzij de spelt en ziektekiemen.

BAYARD, de herontdekte smaak